Η πόλη της Βάρνας και τα αξιοθέατα της

«Η πόλη της Βάρνας»

H Βάρνα είναι μια εξέχουσα πόλη που έχει έρθει αντιμέτωπη με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Σ ’ένα μακρόπνοο παρελθόν 100.000 χρόνων ήδη οι πρώτοι κάτοικοι αξιοποίησαν τις παραθαλάσσιες λίμνες γύρω από την περιοχή της σημερινής Βάρνας. Αρκετά χρόνια αργότερα, στις εύφορες ακτές της Βάρνας ήκμασε ένας αρχαίος ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Ο πολιτισμός αυτός δημιούργησε και το μεγαλύτερο συγκρότημα κατοικιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

varna-night-black-sea

«Ιστορία της Βάρνας»

Οι έποικοι της ελληνικής πόλης του Κεχρί πριν από 2.600 χρόνια συγκρότησαν την Οδησσό, που αποτελεί σήμερα πόλη της Βάρνας. Γεγονός αποτέλεσε η ανέγερση αρχιτεκτονικών μεγαλουργημάτων που έκτοτε έχουν συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον. Αυτά, λοιπόν, τα 2.600 χρόνια αποτέλεσαν χαρακτηριστικό σημείο τομής πολιτισμών, θρησκειών και μύθων, μια διασταύρωση δρόμων που συνδέει χώρες και ηπείρους. Η Βάρνα και τα περίχωρά της συγκεντρώνουν ψήγματα από διάφορους πολιτισμούς που μέσα στον παλμό της πόλης αναγεννιούνται. Σήμερα, ένα άρτιο συνονθύλευμα διαφόρων πολιτισμών, εθίμων και παραδόσεων διαμορφώνουν τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της σύγχρονης αυτής πόλης.

DJI_0102-Pano-nautiki-akadimia-varna

 «Το πνεύμα του νέου αιώνα»

Την πόλη της Βάρνας διατρέχει το πνεύμα της νέας εποχής. Ως σύγχρονη μεγαλούπολη, δεν αποτελεί απλά ένα καλοκαιρινό θέρετρο, αλλά συγκεντρώνει χαρακτηριστικά μιας Ευρωπαϊκής μητρόπολης. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τους εαρινούς μήνες ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία λόγω τουρισμού. Το πλήθος των φιλοξενούμενών της καταλαμβάνει τους δρόμους και τα καταστήματα, τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια της πρωτεύουσας της Μαύρης Θάλασσας. Η Βάρνα είναι η φωτισμένη πόλη της Βουλγαρίας.

Τη νύχτα λούζεται με τις πολύχρωμες λάμψεις που προσδίδουν μια μυστηριώδη και μαγνητική γοητεία στα κτήρια.

varna-gold-nekropoli-black-sea-university

«Χαλκολιθική Νεκρόπολη»

Τα αρχαιότερα χρυσά κοσμήματα ανακαλύφθηκαν στη Βάρνα τη δεκαετία του 1970. Σχεδόν 10 αιώνες παλαιότερα από τα αιγυπτιακά κοσμήματα.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Χαλκολιθική Νεκρόπολη, κοντά στη Βάρνα (4400 – 4200 π.Χ.), μεταξύ των κτερισμάτων, μαζί με τα πολυάριθμα πέτρινα, χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, ανακαλύφθηκαν συγκλονιστικά ευρήματα, κατασκευασμένα από υψηλά καράτια: αρχοντικά διακριτικά εξουσίας (σκήπτρα, διαδήματα και θώρακες), εξαίσια αντικείμενα λατρείας (χρυσά και οστέινα είδωλα, μάσκες με χρυσές εφαρμογές και χρυσά περίαπτα), άφθονα κεντητά από χρυσό και χάλκινα στολίδια (βραχιόλια, περιδέραια, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας είναι γνωστό ότι διαθέτει στην έκθεσή του το παλαιότερο χρυσό στον πλανήτη. Ο χρυσός που ανακαλύφθηκε στη Νεκρόπολη είναι 24 καρατίων – αλλά το χρώμα του είναι θαμπό κιτρινίζον και διαφέρει από τα κοινότοπα και σύγχρονα χρυσά στολίδια, τα οποία έχουν πιο ζεστό ή πιο κοκκινωπό χρώμα. Αυτό οφείλεται στα κράματα χαλκού. Έτσι, ο εργαζόμενος που είχε βρει το χρυσό θεώρησε εξ αρχής πως αυτό δεν πρόκειται για χρυσός. Παλιά ο χρυσός είχε ένα ασυνήθιστο χρώμα. «Τίποτα δεν μπορεί να μιμηθεί το χρώμα της χρυσής αντίκας», είχε δηλώσει ο συλλέκτης αρχαιοτήτων και έμπορος Ζελιάσκο “ο Αυτοκράτορας”. Το μόνο παρόμοιο με της Νεκρόπολης στη χώρα μας, που χρονολογείται από την ίδια εποχή, βρίσκεται στο Ντουράνκουλακ. Περίπου 1.000 τάφοι και 50 γραμμάρια χρυσών στολιδιών έχουν βρεθεί εκεί.

Ένα από τα σημαντικότερα ανεξιχνίαστα μυστήρια που οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατορθώσει να εξηγήσουν, είναι αυτό των άδειων τάφων που περιέχουν διάφορα θαμμένα αντικείμενα. Οι υποθέσεις που έχουν γίνει διαχρονικά για τους τάφους αυτούς ποικίλουν.

«Στην ελληνική κουλτούρα υπήρχε η συνήθεια να προετοιμάζεται ένας άδειος τάφος για κάποιον, ο οποίος είχε πέσει νεκρός μακριά και το σώμα του ήταν αδύναμο. Αλλά δεν είναι σαφής ο λόγος των συμβολικών τάφων στη Νεκρόπολη της Βάρνας, που είναι τόσο πλούσιοι και γεμάτοι με χρυσό». Η άλλη υπόθεση συνδέεται με τελετουργίες στην αρχαία Αίγυπτο. Τάφοι των Θεών χτίζονταν εκεί. Ο Όσιρις και η Ίσις είχαν ταφεί το φθινόπωρο και κάθε άνοιξη αυξάνονταν οι νεκροί. Τεκμαίρεται ότι παρόμοια έθιμα μπορεί να έχουν υπάρξει και στη χώρα μας, αν και πολύ πριν από των Αιγυπτίων.

Η πρόσβαση στο σημείο όπου βρέθηκε ο χρυσός δεν είναι εφικτή. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει το θέαμα στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βάρνας, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους τουρίστες.

varna-stones-erimos-aen-varna

«Έρημος της Πέτρας»

Το φυσικό φαινόμενο “Pobiti Kamani” αντιπροσωπεύει καλυμμένους σχηματισμούς της Ηώκαινος άμμου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται σε όρθια θέση πέτρες και στήλες που μοιάζουν με πέτρινο δάσος.

varna-thermes-piges-nautiki-akadimia

«Θερμές πηγές»

Καλύπτει μια έκταση περίπου 7.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι χτισμένο βάσει μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας, εναλλάσσοντας ένα πέτρινο τοίχο με 5-6 σειρές πυκνών τούβλων. Οι εσωτερικές σκάλες και οι θόλοι της πόρτας σχηματίζονται από τεράστιους ογκόλιθους και από θραύσματα θαυμάσιων ψηφιδωτών που μπορούν ακόμα να θεαθούν σε κάποια σημεία. Αυτά, μαζί με τα πολυάριθμα διακοσμητικά μαρμάρινα θραύσματα, τις κολώνες και τα παρεκκλήσια, μιλούν για την υπέροχη διακόσμηση του κτηρίου του παρελθόντος. Οι θερμές πηγές χρησιμοποιούνταν σχεδόν έναν αιώνα. Μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα και μετά, χρησιμοποιούνταν ως μέρος υγιεινής για να παίξει το ρόλο ενός ιδιόμορφου κλαμπ για επιχειρηματικές συναντήσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Περνώντας μέσα από ευρύχωρες αίθουσες δημιουργούσε ένα φυσικό εμπόδιο για τον κρύο αέρα, οι επισκέπτες των λουτρών χρησιμοποιούσαν μια μεγάλη αίθουσα που ονομαζόταν παλαίστρα. Ιδιαίτερα ελκυστικό, ακόμα και σήμερα, είναι το σύστημα θέρμανσης που συνδέεται με το διπλό πάτωμα και τις ειδικές κοιλότητες που οδηγούν το θερμό αέρα στη δομή της οροφής του Thermae.

varna-aladzha-monastiri-aen-varnas

 «Το μοναστήρι Αλάτζα»

Το μοναστήρι Αλάτζα είναι το διασημότερο μεσαιωνικό, μοναστηριακό συγκρότημα και σπήλαιο της Μαύρης Θάλασσας, που κατοικείται από μοναχούς ερημίτες από τον 13ο  – 14ο αιώνα.  Τα σπήλαια του μοναστηριού ήταν λαξευμένα σε δύο επίπεδα, σε σχεδόν 40 μέτρα ύψος ασβεστολιθικού βράχου. Η εκκλησία του μοναστηριού, τα μοναστικά κελιά, η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο, καθώς και μια μικρή εκκλησία με νεκροταφείο, η κρύπτη (οστέινος θόλος) και ένας μικρός χώρος. Το δεύτερο επίπεδο αποτελείται από ένα φυσικό βράχο, του οποίου η ανατολική λήξη του παρεκκλησίου είναι χτισμένη στο μοναστήρι.

Μια συστάδα σπηλαίων, γνωστή με το όνομα Κατακόμβες, βρίσκεται 600 – 700 μέτρα Δυτικά του μοναστηριού. Τα ευρήματα εκεί – κεραμικά, νομίσματα, γραφίτης, κλπ. – μαρτυρούν ότι οι Κατακόμβες χρησιμοποιούνταν για κατοίκιση στην Παλαιοχριστιανική Εποχή. Συστηματικές έρευνες ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, από τους ιδρυτές της βουλγαρικής αρχαιολογίας, και συγκεκριμένα, από τους αδελφούς Κάρελ και Χέρμαν Σκόρπιλ (Karel και Hermann Škorpil). Από το 1906, η Μονή Αλάτζα λειτουργεί ως μουσείο και τουριστικό κέντρο. Έχει δηλωθεί ως αρχιτεκτονικό μνημείο πολιτισμού και μείζονος εθνικής σημασίας.

varna-arxaiologiko-mouseio-aen-varna

 «Αρχαιολογικό Μουσείο Βάρνας»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας παρέχει άμεση πρόσβαση στο μεγαλύτερο ιστορικό κομμάτι του Βουλγαρικού Μεσαίωνα. Στην πλήρως ανανεωμένη έκθεση μπορεί να βρει κανείς εξέχοντα έργα  πλοιάρχων, χρυσοχόων, εικονίδια ζωγράφων και αγγειοπλαστών. Τα εκθέματα αναφέρονται στη χριστιανική περίοδο του Πρώτου και του Δεύτερου Βουλγαρικού κράτους (οι τελευταίες δεκαετίες του 9ου – 10ου αιώνα και τις τελευταίες δεκαετίες του 12ου – 14ου αιώνα).

Η νεολιθική Νεκρόπολη της Βάρνας, το σημαντικότερο μνημείο της εποχής εκείνης, παρουσιάζεται σε τρεις ξεχωριστές αίθουσες σε έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βάρνας. Ανακαλύφθηκε τυχαία μετά από εργασίες εκσκαφής στη Δυτική βιομηχανική ζώνη της Βάρνας το 1972 και μετατράπηκε σε μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη, των οποίων η σημασία υπερβαίνει τα σύνορα της Βουλγαρικής προϊστορίας. Η ιδιαιτερότητα της Νεκρόπολης της Βάρνας δεν οφείλεται μόνο στις καθιερωμένες διαφορές που εντοπίστηκαν στα ταφικά μνημεία, αλλά και στον πλούτο και την ποικιλία των ευρημάτων. Βρέθηκαν περισσότερα από 3.000 χρυσά αντικείμενα με συνολικό βάρος άνω των 6 kg και οι διαφορές τους είναι σημαντικές, καθώς  υπερβαίνουν τα 38 διαφορετικά είδη αντικειμένων. Τα κεραμικά, πάνω από 650 πήλινα σκεύη, είναι πολύ συχνά ευρήματα στους τάφους. Δύο σκεύη έχουν μια ιδιαίτερη θέση μεταξύ των κεραμικών, καθώς η επιφάνειά τους είναι διακοσμημένη με χρυσό χρώμα.

Τα συμπεράσματα όσον αφορά στο είδος, τη θέση, την ποσότητα, τους τύπους τάφων στη Νεκρόπολη της Βάρνας και το μεγάλο συγκρότημα κατοικιών στη λίμνη, καθώς και άλλα στοιχεία, μαρτυρούν ότι ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός γεννήθηκε στην περιοχή της Βάρνας στα τέλη της Χαλκολιθικής Εποχής. Η ποσότητα του χρυσού που βρέθηκε στη Νεκρόπολη της Βάρνας υπερβαίνει τον αριθμό και το βάρος όλων των προϊστορικών χρυσών ευρημάτων που βρέθηκαν την ίδια εποχή στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη από κοινού.

varna-renaissance-museum-anagenisi-mousio-aen-varna

 «Εθνικό Μουσείο Αναγέννησης Βάρνας»

Η έκθεση του Εθνικού Μουσείου Αναγέννησης στη Βάρνα εντοπίζεται σε ένα αρχαίο κτήριο που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς (μεταξύ άλλων, για το σχολείο θηλέων μετά την απελευθέρωση) και σήμερα στεγάζει το μουσείο. Η έκθεση φιλοξενεί τα αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα της Βάρνας κατά την περίοδο της Αναγέννησης – την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, τη δημιουργία της, το Δημαρχείο, το σχολείο και το εθνικό κίνημα της εκκλησίας. Εκτίθενται επίσης οι αγώνες που οδήγησαν στην απελευθέρωσή της, ιδίως η συμμετοχή της περιοχής της Βάρνας στο κίνημα Χάιντουκ (Ηaidouk), τα επαναστατικά γεγονότα, την εξέγερση του Απριλίου και την Απελευθέρωση.

Σε μία από τις αίθουσες του μουσείου αναπαρίσταται η τάξη ενός σχολείου κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Ενδιαφέρον προκαλούν τα γραφεία με άμμο, στα οποία τα παιδιά μάθαιναν να γράφουν και οι μαύροι πίνακες που χρησιμοποιούνταν στην ανάγνωση και τα μαθηματικά. Οι μαύροι πίνακες χρησιμοποιούνταν ως μορφή επιβράβευσης για τους άριστους μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος μαύρος πίνακας με τα γράμματα του Βουλγαρικού Αλφαβήτου, που είχε δοθεί ως δώρο σε σχολείο το 1861.

varna-history-museum-ethniko-mousio-varna

 «Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας Βάρνας »

Στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Βάρνας παρουσιάζεται η ανάπτυξη της πόλης σε λιμάνι πρώτης τάξης, εμπορικού, βιομηχανικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, εθνικού, διεθνούς, καθώς και θεραπευτικού κέντρου κατά την περίοδο του 1878-1939. Το μουσείο διαθέτει πάνω από 16.000 εκθέματα. Στον τομέα της βιομηχανίας υπάρχει ένα πρωτότυπο τυπογραφείο από το τέλος του 19ου αιώνα, που προέρχεται από τη Βιέννη, για την εκτύπωση γραμμάτων, εφημερίδων και βιβλίων που εκδίδονταν στη Βάρνα. Υπάρχει επίσης, ο πρώτος αργαλειός της πόλης από ένα εργοστάσιο ύφανσης βαμβακιού που προέρχεται από την Αγγλία (1902). Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκεται το πρώτο σαμάρι λιμενεργατών για τη μεταφορά φορτίων στο λιμάνι, πρωτότυπες φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν τα στάδια κατασκευής του νέου λιμανιού (1895 – 1906), τις δράσεις και τις προοπτικές που αφορούν τη δημιουργία της Εταιρεία Ατμού το 1892 . Ενδιαφέροντα εκθέματα είναι η ασημένια σκαπάνη και το φτυάρι που χρησιμοποιούνταν από τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο Μπάττενμπεργκ στην Κοίμηση της Μητέρας του Θεού, Κοίμηση της Θεοτόκου, (του καθεδρικού Ναού της πόλης της Βάρνας).

varna-sugxrono-istoriko-mousio-aen-varna

 «Εθνογραφικό Μουσείο Βάρνας»

Ο απόηχος των παλαιών χρόνων αναβιώνεται στην πόλη μέσα από ένα επιπλωμένο δωμάτιο ξενοδοχείου και σπιτικού φαγητού, που φυλάσσονται στο Εθνογραφικό Μουσείο. Το Εθνογραφικό Μουσείο βρίσκεται σε ένα σπίτι ανεγερμένο κατά την περίοδο της Αναγέννησης, γύρω στο 1860. Το Μουσείο παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής του πληθυσμού της περιοχής της Βάρνας από το δεύτερο μισό του 19ου και την αρχή του 20ού αιώνα. Οι βασικές ασχολίες και βιομηχανικές τέχνες εκτίθενται στον πρώτο όροφο του Μουσείου. Ένα από τα βασικά εκθέματα είναι το μικρό, παλιό άροτρο που ονομάζεται “Dyolmedzha” και χρησιμοποιούταν για το όργωμα της γης μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Η έκθεση του δευτέρου ορόφου παρουσιάζει τις παραδοσιακές εθνικές ενδυμασίες, που δίνουν μια ιδέα για τις δημογραφικές προοπτικές της περιοχής της Βάρνας. Εκτίθενται και τα παραδοσιακά τελετουργικά ρούχα των Χριστουγέννων, Petlyovden (Ημέρα γονιμότητας αγοριών) και Lazarovden (Ημέρα του Αγίου Λαζάρου).

varna-cathedral-kathedrikos-naos-koimisi-theotokou-aen-varna

 «Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου Βάρνα»

Ο ναός χτίστηκε μεταξύ 1884 – 1886, σύμφωνα με ένα σχέδιο της Ρωσίδας αρχιτεκτόνισσας Μάας (Maas) και του γνωστού Γέντσο Κάντσεβ (Gencho Kanchev) από την Τριάβνα (Tryavna). Η χρηματοδότηση της ανέγερσης στηριζόταν κυρίως σε δωρεές ιδιωτών. Ένα λαχείο των 150.000 BGN ήταν η αφορμή της επιτάχυνσης της ανέγερσης. Το συνολικό ποσό κατασκευής του ναού ανερχόταν σε 324.542,88 BGN. Αυτός ο ναός αποτελεί τον πρώτο στη Βουλγαρία, στη μνήμη Ρώσων, Βούλγαρων, άλλων στρατιωτών και εθελοντών που έχασαν τη ζωή τους αφοσιωμένοι στην Απελευθέρωση της Βουλγαρίας. Η θέση του ναού επιλέχθηκε από τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο Μπάττενμπεργκ το 1880. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αποτελούσε το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό ναό της Βουλγαρίας, ενώ σήμερα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο. Ο καθεδρικός ναός “Η Μητέρα του Θεού”, (Η Κοίμηση της Θεοτόκου) όπως είναι το όνομά του, είναι η πολιούχος της Βάρνας και εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.

dramatiko-theatro-varnas-aen-varnas

 «Δραματικό Θέατρο και Όπερα Βάρνας»

Το κτήριο του Θεάτρου της Βάρνας αποτελεί μια κατασκευή εμπνευσμένη από τον αρχιτέκτονα Νίκολα Λάζαροφ, ο οποίος συμμετείχε και στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Σόφιας. Η έναρξη της ανέγερσης ήταν η 26η Μάρτη του 1912. Ο δήμαρχος Ιβάν Τσέροφ (Ivan Tserov ) εκτίμησε την υψηλή πολιτιστική σημασία του θεάτρου, χαρακτηρίζοντάς το «ζωτικής σημασίας» για την πόλη της Βάρνας. Το σύνολο του πληθυσμού της πόλης συμμετείχε στην πρωτοβουλία για την κατασκευή του θεάτρου. Με τη μεσολάβηση μιας περιόδου αναταραχών μετά τους πολέμους, οι εργασίες κατασκευής είχαν αποκατασταθεί και πάλι το 1927. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε από τον αρχιτέκτονα Ζελιάσκο Μπόγκντανοφ (Zhelyazko Bogdanov). Το κτήριο εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουνίου του 1932.

varna-limani-nautiki-akadimia-varna

 «Λιμάνι της Βάρνας»

Το λιμάνι της Βάρνας βρίσκεται στη Δυτική ακτή του κόλπου της Βάρνας. Οι λιμενικές αρχές κάνουν χρήση των δύο τερματικών, από Ανατολή σε Δύση, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. Ενώ το λιμάνι της Ανατολής βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, το λιμάνι της Δύσης καταλαμβάνει το πιο Δυτικό τμήμα της λίμνης Μπελοσλάβ (Beloslav). Η περίοδος σχεδιασμού και κατασκευής του λιμανιού κυμαίνεται μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα. Οι προβολές του καναλιού στο λιμάνι της Βάρνας είναι ανεμπόδιστες. Το βάθος του είναι περίπου 12,5 m. Η προβλήτα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του Λιμένα. Τα δύο τμήματα της προβλήτας έχουν έκταση 330 m και 890 m. Το 1974 η Βάρνα δημιούργησε ένα δεύτερο λιμάνι: Το λιμάνι της Δυτικής Βάρνας. Σήμερα η ικανότητα φόρτωσης είναι 300 t/h και η φετινή διακίνηση φορτίου υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια τόνους. Εκτός αυτού, ο νέος θαλάσσιος σταθμός αποτελείται από 500 m κρηπιδότοιχων που χτίστηκαν το 1968. Πλήθος πολυτελών κρουαζιερόπλοιων προσαράζουν διαρκώς στο λιμάνι της Βάρνας.

Το λιμάνι διαχωρίζεται από την Ανατολική ακτή μέσω μιας προβλήτας, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του Θαλάσσιου Σταθμού. Η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το 1968, ενώ τείχη μισού χιλιομέτρου προστέθηκαν αργότερα.

varna-sea-garden-thalasios-kipos-nautiki-akadimia

 «Θαλάσσιος Κήπος Βάρνας»

Ο Θαλάσσιος Κήπος της Βάρνας, το λεγόμενο Sea Garden, δημιουργήθηκε το 1881 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Μιχαήλ Κολόνι (Mihail Koloni). Η Γαλλίδα πολιτική μηχανικός Μαρτίνε (Martine) προετοίμασε το σχέδιο του μεγάλου θαλάσσιου πάρκου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Άντον Νόβακ (Anton Novák) το 1895 – 1902. Ο Κήπος τους θερινούς μήνες λειτουργεί ως θέατρο, ενυδρείο, ζωολογικό κήπο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως πλανητάριο. Η αρχιτεκτονική της κεντρικής του Κήπου θεμελιώθηκε  το 1983. Ο Θαλάσσιος Κήπος είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης που ανακηρύχθηκε σε εθνικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Βάρνας, που βρίσκονται εντός του εδάφους του Θαλάσσιου Κήπου, είναι και το Ναυτικό Μουσείο, περιλαμβάνει πλοία και αεροσκάφη που έχουν γίνει δωρεά από τη Ναυτική Ακαδημία Βάρνας, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 εθνικών τουριστικών χώρων. Ο ζωολογικός κήπος της Βάρνας εγκαινιάστηκε το 1961. Το πρώτο φιλοξενούμενο ζώο ήταν η αρκούδα Maxim, που δόθηκε ως δώρο από τους ναυτικούς του πλοίου Γκιόργκι Ντιμιτρόφ (Georgi Dimitrov). Το 1968 χτίστηκε το πλανητάριο. Καθώς κατευθύνεστε προς την κύρια είσοδο του Θαλάσσιου Κήπου μπορείτε να δείτε σχεδιασμένο ένα κύκνο σε σχήμα ηλιακού ρολογιού.

varna-galata-beach-akrotiri-galata

 «Ακρωτήρι του Γαλατά»

Ο Γαλατάς είναι ένα βραχώδες ακρωτήρι στη Βουλγαρία, που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του οροπεδίου Αβρέν (Avren), περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη της Βάρνας.

Το ακρωτήρι του Γαλατά είναι αξιοσημείωτο μνημείο της Βάρνας. Γειτονικά του ακρωτηρίου βρίσκονται οι περίφημες παραλίες της Φιτσιόζα (Fichosa) και του Πασά Ντερέ (Pasa Dere). Καθηλωτικά φυσικά τοπία με καθαρό αέρα, πετρώδεις παραλίες, άνθιση της αλιείας με τη συλλογή μυδιών, καθώς και ευκαιρίες camping, βρίσκονται στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Το ακρωτήρι είναι το τελικό σημείο του κόλπου της Βάρνας.

Ο Φάρος του Γαλατά είναι μια από τις κύριες εγκαταστάσεις πλοήγησης στη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Άρχισε να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου του 1863. Πολλά από τα πλοία και τα αλιευτικά σκάφη έχουν βρει τη σωτήρια διαδρομή προς τις ακτές χάρη αυτού. Ο μύθος του Φάρου εκτείνεται επί μακρόν, καθώς τα φώτα του έχουν αποτελέσει την ελπίδα επιζώντων ναυαγίων που αγωνίζονταν με την οργισμένη θάλασσα. Πολλοί θρύλοι μιλούν για ναυμαχίες που έχουν συμβεί στην περιοχή της ακτής και από τα φώτα του Φάρου σώζονταν άνθρωποι.

Σύμφωνα με έναν από τους θρύλους, η θαλάσσια νύμφη Γαλάτεια ήταν αγαπητή του μονόφθαλμου Κύκλωπα Πολύφημου, αλλά την αγάπησε ένας όμορφος βοσκός, ο Άκης. Ο Πολύφημος τότε κατακλύστηκε από τη ζήλια του και έσπασε μια τεράστια πέτρα εκτοξεύοντάς την εναντίον του Άκη. Η τελευταία μετατράπηκε σε ρέμα και άρχισε να ρέει προς τη θάλασσα, για να σμίξουν με την αγαπημένη του Γαλάτεια.

varna-asparuhov-most-gefyra-asparuhovo

 «Γέφυρα του Ασπαρούχοβο»

Το εντυπωσιακό μέγεθος της γέφυρας Ασπαρούχοβο (Asparuhov) έχει μετουσιωθεί σε ένα από τα σύμβολα της Βάρνας. Εγκαινιάστηκε πριν από 30 χρόνια. Η γέφυρα έχει μήκος 2.500 μέτρων, 50 μέτρα ύψος και συνδέει τις δύο ακτές πάνω από τα κανάλια, μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της λίμνης Βάρνας. Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος της Μαύρης Θάλασσας, με αυτοκινητόδρομο που διασχίζεται από περισσότερα από 10.000 οχήματα ημερησίως.